Italië oefent op veel mensen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. Het land heeft veel te bieden; azuurblauwe kust, groene heuvels met olijfboomgaarden, prachtige middeleeuwse steden en een geweldige culinaire traditie. De regio’s verschillen sterk van elkaar, maar hebben alle hun eigen charme.

Hoewel het land veel industrie heeft en vaak behoorlijk hectisch is, is Italië het land van “la dolce vita”. Italië staat voor mooie natuur, een uitstekend klimaat, oudheid, ongekende cultuurschatten en zijn goede koffie. Italië bestaat uit twintig regio’s (regioni), waarvan Toscane verreweg het meest populair is. Zowel voor vakantiegangers als voor mensen die op zoek zijn naar een (tweede) huis. Nadeel van Toscane is dat de huizen hier niet meer zo goedkoop zijn. Umbrië en Le Marche zijn minstens zo mooi als Toscane en de huizen zijn hier nog betaalbaar.

Het koopproces
De Italianen zijn zich bewust van de schoonheid van hun land en doen er alles aan om het te beschermen. Dit resulteert in bureaucratie, waarin de onervaren huizenkoper snel verstrikt kan raken. Schakel daarom een makelaar in. Belangrijk is dat u bij het kopen van oudere panden inzicht krijgt in de eigendomsstructuren.

Geometra
Het lijkt sprookjesachtig, ergens in het binnenland een oud pand opkopen en vervolgens opknappen.  Aan verbouwingen zijn echter strenge regels gesteld. Als u wilt verbouwen of een huis wilt bouwen, moet u zich goed laten informeren. U kunt daarvoor het beste een geometra in de arm nemen. Heeft u uw droomhuis gevonden? Dan begint het koopproces, dat net als in Nederland uit twee fases bestaat: het ondertekenen van het voorlopig koopcontract en de ondertekening van de koopakte bij de notaris.

Vertrek en vestiging
Voordat u naar Italië vertrekt moet u zorgen voor de juiste documenten. Sinds 27 maart 2007 heeft u geen verblijfsgunning meer nodig, maar u moet u nog wel inschrijven in uw nieuwe gemeente. Als u voor langere tijd in Italië verblijft, krijgt u te maken met de Italiaanse belastingdienst. Voor de belasting heeft u een codice fiscale nodig.