Wijngebieden in Le Marche

In de Marchestreek spelen wijnproducenten wel met het idee om internationale druiven te gaan telen, maar men blijft de plaatselijke druivenrassen nog trouw. Verdicchio is de overheersende witte druivensoort. Deze typische Marche-druif groeit in twee DOC-zones. De eerste is de Vericchio dei Castelli di Jesi, ofwel de heuvels ten noordoosten van Ancona, die soms 500 meter hoog zijn. Classico op het etiket geeft aan de wijn afkomstig is ui teh traditionele productiegebied bij de stad Jesi. Superiore wijnen hebben een half procent meer alcohol dan classico, riserva's nog eens een half procent extra. Met een jaarlijkse productie van 24 miljoen flessen is Castelli di Jesi wat volume betreftveruit de belangrijkste DOC van Le Marche en van Italië - na Soave.

Het DOC-gebied van Verdicchio di Matelica, een bergachtig gebied in de naburige provincie Macerata, is beduidend kleiner. De bodems hier hebben een veel hoger mineraalgehalte, wat de wijnen in combinatie met het koelere mesoklimaat een extra pittige intensiteit geeft. De belangrijkste factor is niet het terroir, maar de stijl van wijnmaken, die hier veel verschillende vormen aanneemt. Verdicchio is te kenmerken als een gecorseerde witte wijn met een droge, nootachtige smaak. De eenvoudigste versie wordt niet op fust bewaard en moet jong gedronken worden. De meeste producenten maken echter ook speciale wijnen, die bijvoorbeeld fustgerijpt of laat geoogst zijn en in sommige gevallen moeiteloos een decenium of langer kunnen blijven liggen. Deze klasse krijgt smaken van rijpe appel en abrikoos en van verschillen wilde kruiden als tijm, venkel en anijsplant.

Bij de rode wijnen speelt montepulciano een belangrijke rol. De zuiverste versie van deze naar bessen geurende druivensoort is Rosso Conero, een kleinschalige DOC aan de rand van Ancona. Montepulciano, die zich helemaal thuis voelt op de droge kalkgrond van Monte Conero, wordt meestal niet gemengd, wat een serieuze, doch zeer drinkbare wijn oplevert met een karakteristieke smaak van zwarte bessen en een vleug viooltjes en rozenblaadjes. Rosso Piceno DOC is doorgaans een melange van montepulciano en sangiovese met een drogere smaak, vaak van kers of pruim. Superiore geeft aan dat de wijn uit het kwaliteitsgebied bij Ascoli Piceno komt, waar de droge, warme grond het beste in montepulciano naar boven brengt. Rosso Piceno is qua volume de grootste rode DOC. De kleinste is Lacrima di Morro d'Alba. De cépage uit deze DOC wordt gemaakt van de gelijknamige druif met een zeer direct smaakpalet van fruit en specerijen en bloemige aroma's. De novello kan een goede indruk geven - dit is een lichte, fruitige wijn die in de maand november na het oogstjaar wordt vrijgegeven en onmiddelijk gedronken wordt. De productie - vijf- a zesduizend flessen - zal weldra toenemen nu de teelt van de druif, die 10 jaar geleden bijna verdwenen was, weer opgenomen wordt.

Ook de internationale rassen - met de IGT Marche-wijnen - zitten in de lift. Chardonnay, Sauvignong blanc en pinot grigio vormen momenteel geen bedreiging voor de Verdicchio, maar cabernet sauvignon, merlot en syrah kunnen in de toekomst belangrijke concurrenten worden van de plaatselijke druivenrassen.

DOC wijnen                                                          DOCG wijnen

Bianchello del Metauro                                      Conero

Colli Maceratesi Bianco                                     Vernaccia di Serrapetrona

Colli Maceratesi Rosso

Colli Pesaresi Bianco

Colli Pesaresi Rosso

Esimo Bianco

Esimo Rosso

Faelerio dei colli Ascolani

Lacrima di Morro d'Alba

Rosso Conero

Rosso Piceno

Rosso Piceno superiore

Verdicchio dei Castelli di Jesi

Verdicchio di Matelica

Offida Passerina e Pecorino

Offida Rosso

Terreni di S. Severino

San Ginesio