Provincie Pesaro-Urbino (PU)

De provincie Pesaro-Urbino ligt in de Italiaanse regio Marche. In het noorden grenst ze aan de provincies Forlì-Cesena en Rimini van de regio Emilia-Romagna en de republiek San Marino. In het oosten ligen de provincies Arezzo (Toscane) en Perugia (Umbrië) en tenslotte in het zuiden de provincie Ancona. In het oosten van de provincie liggen de Appenijnen, de hoogste top is hier de Monte Carpegna (1415 meter). De bergketen vormt een natuurlijke grens met de buurregio's Umbrië en Toscane. Het binnenland is heuvelachtig, in het noordwesten ligt de historische streek Montefeltro. Het noordelijke deel van de kust bij Gabicce Mare is bergachtig en heeft de status van beschermd natuurgebied. Bij Pesaro en verder naar het zuiden zijn overwegend zandstranden te vinden. De provincie telt twee grote plaatsen: Pesaro en Fano, Urbino, de tweede hoofdstad is de belangrijkste kunststad. Andere bezienswaardige plaatsen: Cagli, het oude romeinse Cale, gelegen aan de Via Flaminia die Rome met Rimini verbond. In de plaats staat de enorme toren Torrione di Cagli. De streek Montefeltro op de grens met de regio Emilia-Romagna telt vele ongeschonden middeleeuwse dorpen. Novafeltria (6577 inw.) is de grootste plaats van de streek, tot 1941 had het de naam Mercatino Marecchia. Het kasteel van San Leo heeft een spectaculaire ligging op de top van een rots, in de plaats staan vele vroeg-middeleeuwse monumenten waaronder de 12de-eeuwse kathedraal en het religieuze complex La Pieve waarvan delen uit de achtste eeuw dateren.

Pesaro (hoofdstad)

Pesaro ligt ongeveer 60 kilometer ten noorden van Ancona en 36 kilometer ten zuiden van Rimini. Het is de hoofdstad van de provincie Pesaro-Urbino. Pesaro ligt aan de Adriatische Zee en is een belangrijke haven- en badplaats. Pesaro is gesticht door de Romeinen in het jaar 184 voor Christus onder de naam Pisaurum. De stad was ook de geboortestad van de componist Gioacchino Rossini naar wie het conservatorium en theater vernoemd zijn. Ieder jaar wordt er in het centrum het Rossini Opera Festival georganiseerd. De belangrijkste monumenten van de stad zijn het Palazzo Ducale aan het Piazza del Popolo, de kathedraal, het 14de eeuwse kasteel Rocca Costanza en het bolvormige kunstwerk van Arnaldo Pomodoro op de Piazzale della Libertà aan zee. Het Piazza del Popolo is het hart van de stad. Hier staat het statige Palazzo Ducale. Ten westen van de stad ligt het natuurpark van de berg San Bartolo waarvan de wanden steil vanuit zee omhoog rijzen. Gradara behoort tot de best geconserveerde middeleeuwse plaatsen van Italië, het dorp is geheel door een hoge stadsmuur omgeven en wordt van boven af bewaakt door het kasteel Rocca.

Urbino (hoofdstad)

De tweede provinciehoofdstad Urbino is samen met Ascoli Piceno de belangrijkste kunststad van de regio Marche. De ommuurde stad ligt op een heuvel op 485 meter hoogte. Belangrijkste monument is het 15de-eeuwse Palazzo Ducale met zijn markante torens aan de voorzijde. In het gebouw huist ook het museum Galleria nazionale delle Marche waar belangrijke werken te zien zijn als La Muta (Rafael), Veduta della Città Ideale (Piero della Francesca) en het Laatste Avondmaal (Titiaan).

Fano

Fano ligt aan de Adriatische Zee, iets ten noorden van de monding van de rivier de Metauro. Na Pesaro en Ancona is Fano de derde stad van de regio Marche wat betreft inwonertal. In de Romeinse tijd heette de stad Fanum Fortunae, vernoemd naar de tempel Fortunae. Keizer Augustus maakte er een kolonie van en herdoopte het Colonia Julia Fanestris. Hij liet in het jaar 9 een stadspoort bouwen die er vandaag de dag nog staat. In het 538 werd Fano verwoest door de Goten en vervolgens weer opgebouwd door Belisarius, generaal van het Byzantijnse Rijk. Vandaag de dag is Fano is een belangrijk commercieel en industrieel centrum, een geliefde badplaats en in het bezit van een bedrijvige jacht- en vissershaven. De stad ligt langs de snelweg A14 Bologna-Tarente, de spoorlijn Milaan-Lecce en de belangrijke Via Flaminia die naar Rome leidt.
De volgende frazioni maken deel uit van de gemeente: Ponte Sasso