Provincie Ancona (AN)

Ancona (Hoofdstad)

De havenstad Ancona, is gebouwd tegen de helling van de Monte Conero. Vanuit diverse punten heeft men een mooi uitzicht over de haven en de Adriatische Zee. Ondanks de zware bombardementen in de Tweede Wereldoorlog, die grote delen van het historische centrum wegvaagden, telt de stad nog vele bezienswaardigheden. De vroegmiddeleeuwse kathedraal San Ciriaco ligt net buiten het centrum. Niet ver daar vandaan liggen de resten van een Romeins amfitheater. Aan de haven staat de 14 meter hoge triomfboog van Trajanus uit het jaar 100. Andere belangrijke gebouwen zijn het Lazzaretto, eveneens aan de haven en de kerken Gesù en S. Maria della Piazza. Het gebergte van de Conero, 572 meter, is van verre al te zien, het is de enige berg aan dit deel van de Adriatische kust. Vanuit zee rijzen de witte hellingen steil omhoog. De gebied is tot natuurpark verklaard. De plaatsen Numana en Sirolo zijn populaire badplaatsen. Loreto, op een paar kilometer afstand van zee, is een belangrijk bedevaartsoord. De bedrijvige stad Jesi heeft de bijnaam Milaan van de Marken. De Romeinen stichtten de stad in de tweede eeuw voor Christus onder de naam Aesis. Jesi heeft een goed geconserveerd middeleeuws centrum met een indrukwekkende stadsmuur. In het binnenland liggen niet ver van het kunststadje Fabriano de wereldberoemde grotten van Frasassi met hun spectaculaire stalactieten en stalagmieten.

Jesi

Jesi telt 40.600 inwoners (februari 2009). Jesi vormde enige eeuwen de hoofdplaats van een kleine stadstaat. Het is zetel van de bisschop van Jesi. In het plaatselijke museum bevinden zich schilderijen van de Venetiaanse schilder Lorenzo Lotto. Jesi is ook bekend om zijn witte wijn, de Verdicchio dei Castelli di Jesi, die nog vaak in een amfora-achtige fles wordt gebotteld.

Senigallia

Senigallia is kort na 284 voor Christus gesticht door de Romeinen, die het Sena Gallica noemden. Het gebied was zojuist op de Gallische stam der Senonen veroverd en werd door de Romeinen Ager Gallicus genoemd. In de middeleeuwen was het het belangrijkste handelscentrum van het hertogdom Urbino.
In 1930 werd de stad getroffen door een zware aardbeving die er grote verwoestingen aanrichtte. Later in die eeuw groeide Senigallia uit tot een van de belangrijkere badplaatsen aan de Adriatische kust.
Het stadscentrum is nog deels ommuurd. De rivier de Misa stroomt dwars door het centrum. Langs de rechteroever staan de statige 17de-eeuwse handelsgebouwen Portici Ercolani. Andere belangrijke bouwwerken van Senigallia zijn het 12-de eeuwse Castello en het neoclassicistische Foro Annonario uit 1834. Karakteristiek is Rotonda al Mare uit de jaren dertig. De restauratie van dit op een pier gelegen bouwwerk is in de zomer van 2007 gereed gekomen.
Plaatsen in de gemeente Senigallia zijn Bettolelle, Borgo Bicchia, Borgo Catena, Borgo Passera, Brugnetto, Cannella, Castellaro, Cesano, Ciarnin, Gabriella, Mandriola, Marzocca, Montignano, Roncitelli, San Silvestro, Sant'Angelo, Scapezzano, Vallone, Vasari.

Fabriano

Fabriano is naast Ancona-stad en Jesi de grootste stad in de provincie. Fabriano is waarschijnlijk gesticht in de vroege middeleeuwen. De stad was belangrijk omdat het als een van de vroegste in Europa (vanaf de dertiende eeuw) papier van hoge kwaliteit fabriceerde. Dit droeg bij aan de welvaart van de stad in de late middeleeuwen en renaissance en leidde tot de ontwikkeling van het nabijgelegen Foligno tot het centrum van de Italiaanse drukkunst. Enkele belangrijke monumenten in het historische centrum van Fabriano zijn: Het 12de-eeuwse Palazzo del Podestà, de kathedraal uit 1046 en het gotische oude ziekenhuis Santa Maria del Buon Gesù. De beroemdste inwoner van Fabriano is de vijftiende eeuwse kunstschilder Gentile da Fabriano wiens werk is opgenomen in de Uffizi in Florence. Een ander bekend persoon geboren in Fabriano is Vittorio Merloni.
De volgende frazioni maken deel uit van de gemeente:
Albacina, Argignano, Attiggio, Bassano, Bastia, Belvedere, Borgo Tufico, Ca' Maiano, Cacciano, Campodiegoli, Campodonico, Cancelli, Cantia, Castelletta, Collamato, Colle Paganello, Ciaramella, Collegiglioni, Cupo, Fontanaldo, Grotte, Marena, Marenella, Marischio, Melano, Moscano, Nebbiano, Paterno, Poggio San Romualdo, Precicchie, Rocchetta, Rucce, San Donato, San Giovanni, San Michele, Sant' Elia, Serradica, Vallemontagnana, Valleremita, Vallina, Varano, Viacce, Vigne.

Osimo

Osimo telt 30.239 inwoners (31-12-2004). De oppervlakte bedraagt 105,4 km2, de bevolkingsdichtheid is 287 inwoners per km2.
De volgende frazioni maken deel uit van de gemeente: Osimo Stazione, Passatempo, Casenuove, Campocavallo, Padiglione, Abbadia, San Paterniano, Santo Stefano, San Biagio.

Falconara Marittima

Falconara Marittima telt 28.362 inwoners (31-12-2004). De oppervlakte bedraagt 25,5 km2, de bevolkingsdichtheid is 1112 inwoners per km2.
De volgende frazioni maken deel uit van de gemeente: Castelferretti, Falconara Alta, Villanova, Fiumesino, Palombina Vecchia, Rocca a Mare.