Een truffel is een paddenstoel die onder de grond groeit. Dit is een paddenstoel die je niet kunt kweken . Men is dus afhankelijk van wat er gevonden wordt .

In Vado staat wel een “truffelkwekerij “genaamd Sant’Angelo , de eerste in Italië . Hoewel men eigenlijk niet echt truffels kweekt. Er worden bomen , eigenlijk enten van de wortels van jonge boompjes met truffelmycelium , gepland op de juiste plaats en in de juiste grond om dan over ongeveer 10 jaar de eerste truffels te oogsten . Het klinkt misschien raar maar toch is het een goede investering.  Het levert straks immers veel meer op dan de traditionele  bosbouw .

De grote van de truffel is erg belangrijk. Vind men een grote truffel van 500 gr . dan is deze veel duurder dan een aantal samen van 500 gr.
Er zijn witte en zwarte truffels. De witte is zeldzamer en dus weer duurder.
De meest beroemde zijn de witte truffels uit het plaatsje Alba maar de witte truffels uit Le Marche doen hier zeker niet voor onder .

In het dorpje Acqualagna kun je het hele jaar door truffels vinden. Dit zegt aldus de plaatselijke bevolking. Acqaulagna is goed voor tweederde van de nationale productie. Rond deze plaats vind men 4 verschillende soorten truffels. Ook is er verschil tussen de wintertruffel ( meestal de witte ) en de zomertruffel ( meestal de zwarte ).
Het hele dorp staat in het teken van de truffel . Denk maar eens aan truffelpaté , truffeltapenade, truffelpasta en nog veel meer .
Denk goed na voor u een aankoop doet . Truffels zijn heel prijzig. De prijs van 100 gr kan variëren van 300 euro tot wel 800 euro en is afhankelijk van de grote .